Μια πρωτότυπη δράση παρουσιάζεται αυτό το διάστημα (1-26 Απριλίου 2024) στο «Σουφαρί Σεράι», όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια ιδέα των Συμβούλων Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων του κλάδου των φιλολόγων, δρ. Παπαευσταθίου Μαρίας και του κλάδου των καλλιτεχνικών, δρ. Παλιάτσιου Γιώργου και  έχει στόχο την προώθηση της σύνδεσης του πεδίου των Τεχνών με τη Λογοτεχνία. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των καθηγητών των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών μαθημάτων και οδήγησε στη δημιουργία εξαιρετικών έργων τέχνης από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Ν. Ιωαννίνων. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 30 σχολεία και 650 μαθητές/τριες.

Το Γυμνάσιο Μετσόβου συμμετέχει με δύο έργα τέχνης που πραγματοποίησαν οι μαθητές με την καθοδήγηση των φιλολόγων Προυσσαέως Σοφία (ΠΕ 02) και Παπουτσή Σοφία (ΠΕ 02) και την εποπτεία και βοήθεια της καθηγήτριας εικαστικών Μπρούζου Μαρίας (ΠΕ 08). Όλη η προσπάθεια είχε τη στήριξη της διευθύντριας της σχολικής μονάδας, κ. Νάκου Χριστίνας.

Οι μαθητές/τριες  της Γ ΄Γυμνασίου, Μπίσα Καλλιόπη, Φάφαλη Λουίζα και Μπαλαμπέκος Κωνσταντίνος  παρουσίασαν ένα χαρακτικό, με τίτλο «Το χρέος», που στηρίζεται στο λογοτεχνικό κείμενο «Του γιοφυριού της Άρτας». Οι μαθητές/τριες προσέγγισαν το εμβληματικό αυτό κείμενο με σεβασμό ως προς το χρέος του πρωτομάστορα στην κοινωνία που του ανέθεσε το έργο αλλά και προς τη γυναίκα του που όφειλε να προστατεύει. Απ την άλλη, χρέος της γυναίκας ήταν να σεβαστεί το επάγγελμα του άντρα της αλλά και τους διαβάτες που θα εξυπηρετούσε το γεφύρι, ανάμεσά τους ίσως και κάποιοι αγαπημένοι.

Οι μαθητές/τριες της Β΄και Α΄Γυμνασίου,  Μπούμπα Ζωή, Τσίμπος Αθανάσιος, Φάφαλη Παρασκευή, Χανδόλια Μαρίνα, Δέλφας Άγγελος, Παπακωνσταντίνου Παναγιώτης και Νάκας Αναστάσιος παρουσίασαν ένα έργο που συνδύαζε το κολάζ με τη ζωγραφική, με τίτλο «Μνήμες Ανατολής», που στηρίζεται στο λογοτεχνικό κείμενο «Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη»( απόσπασμα από τα «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου). Στόχος ήταν να αναδείξουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης , όχι μόνο όπως τον θαύμασε ο πρωταγωνιστής του βιβλίου αλλά κι όπως διασώθηκε στις μνήμες των Ελλήνων. Δίπλα σ αυτές τις εικόνες πολιτισμού και ομορφιάς τοποθετήθηκαν οι εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την ελληνική πόλη.

               Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την 1η Απριλίου, αφού προηγήθηκε φιλολογική εκδήλωση κατά την οποία διαβάστηκαν λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα ενώ παρουσιάστηκαν και πολυτροπικές δημιουργίες των μαθητών/τριών.